Важни промени при финансовите корекции

Важни промени при финансовите корекции

2024-06-20

Изменение и допълнение на Наредбата за посочване на нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции

Относно: т. 14 от Приложение No 1 към чл. 2, ал. 1 към НАРЕДБАТА ЗА ПОСОЧВАНЕ НА НЕРЕДНОСТИ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ОСНОВАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ФИНАНСОВИ КОРЕКЦИИ, И ПРОЦЕНТНИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ РАЗМЕРА НА ФИНАНСОВИТЕ КОРЕКЦИИ ПО РЕДА НА ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ.

Съгласно проекта за промяна на Наредбата за посочване на нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции, и процентните показатели за определяне размера на финансовите корекции по реда на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, т. 14 от Приложение № 1 се предлага да бъде значително изменена.

_

Нов текст на т. 14, включително предложените промени:

Критериите за подбор, техническите спецификации, основанията за отстраняване или други условия в документацията са променени или са неправилно приложени в хода на процедурата, в резултат на което:

  • определен е за изпълнител кандидатът или участникът, който не отговаря на критериите за подбор, техническите спецификации или други условия в документацията/за когото са налице основания за отстраняване или
  • отстранен е кандидат или участник, чиято оферта е трябвало да бъде допусната до разглеждане на техническото предложение, ако публикуваните критерии за подбор, техническите спецификации, основанията за отстраняване или други условия в документацията са били спазени.

Не е налице нередност, ако възложителят/бенефициентът докаже, че отстраненият кандидат или участник не би бил определен за изпълнител, т.е. нарушението няма финансово влияние и не се определя финансова корекция.

Нередност е налице и при нарушение на чл. 112, ал. 1 от ЗОП/чл. 11, ал. 1, т. 2 и 3 от ПМС № 160 от 2016 г./чл. 11, ал. 1, т. 2 и 3 от ПМС № 4 от 2024 г., в резултат на което е сключен договор/рамково споразумение с кандидат/участник, който не отговаря на критериите за подбор или други условия на обявената поръчка/процедура за избор с публична покана.

_

Текуща/актуална формулировка на т. 14, цитирана както следва:

Критериите за подбор или техническите спецификации са променени или са неправилно приложени в хода на процедурата, в резултат на което:

  • определен е за изпълнител кандидатът или участникът, който не отговаря на критериите за подбор и/или техническите спецификации, или
  • отстранен е кандидат или участник, чиято оферта е трябвало да бъде допусната до разглеждане на техническото предложение, ако публикуваните критерии за подбор или техническите спецификации са били спазени.

Не е налице нередност, ако възложителят докаже, че отстраненият кандидат или участник не би бил определен за изпълнител, т.е. нарушението няма финансово влияние и не се определя финансова корекция.

_

Предложеното изменение на Наредбата за финансови корекции предвижда значително разширяване на обхвата на т. 14 от Приложение No 1 към чл. 2, ал. 1.

Това може да доведе до увеличение на констатациите от страна на администрацията, която ще класифицира всяко нарушение като попадащо под тази норма. Бенефициерите на програми и проекти, финансирани и попадащи под обхвата на наредбата, може да не продължат да участват в тях, поради риска от значителни финансови корекции съгласно новата формулировка на т. 14 от Приложение №1 към чл. 2, ал. 1 от наредбата.

Предложеното значително разширение на обхвата на т. 14 противоречи на насоките на ЕК.

Има опасност администрацията да създава или установява множество нарушения, които не са основателни или реални.

_

Заключение

Срокът за обсъждане е изтекъл, но може би било подходящо да се проведе допълнително обсъждане на промените в Наредбата. Това би могло да улесни постигането на балансиран подход, който да отчита интересите и спецификите на всички заинтересовани страни в процеса на управление на средствата от ЕС.

Имате още въпроси?

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна! Ако имате допълнителни въпроси, оставаме на разположение и ще се радваме да ги обсъдим!