Иск срещу туроператор по местоживеене

Иск срещу туроператор по местоживеене

2024-08-17

Потребителите могат да предявят иск срещу туроператори в местния съд

Ключово решение по дело C-774/22

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с важно решение по дело C-774/22, касаещо правата на потребителите при предявяване на искове срещу туроператори. Решението потвърждава, че потребител, който е сключил договор за пътуване в чужбина с туроператор, може да предяви иск пред съда по своето местоживеене, дори когато и потребителят, и туроператорът са в една и съща държава членка на ЕС.

Контекстът

Потребител от Нюрнберг, Германия, сключва договор с туроператора FTI Touristik, чиято централа се намира в Мюнхен. Впоследствие потребителят предявява иск пред Районния съд в Нюрнберг за обезщетение за вреди, твърдейки, че не е получил достатъчно информация за необходимите визи и условията за влизане в държавата на крайната дестинация. Туроператорът обаче оспорва компетентността на съда, аргументирайки, че Регламент „Брюксел Iа“, който урежда съдебната компетентност в ЕС, не се прилага, когато и двете страни са от една и съща държава членка.

Решението на Съда

Съдът на ЕС постановява, че Регламент „Брюксел Iа“ е приложим и в този случай. Според Съда международният елемент на пътуването – фактът, че крайната дестинация е в чужбина – е достатъчен, за да се приложи регламентът, дори когато и потребителят, и туроператорът са в една и съща държава членка.

Освен това Съдът уточнява, че Регламентът не само определя международната компетентност, но и териториалната компетентност на съда по местоживеенето на потребителя. Това осигурява по-добра защита на потребителите, като им позволява да завеждат дела срещу туроператорите в местни съдилища, което е по-удобно и достъпно за тях.

Заключение

Това решение на Съда на ЕС укрепва правата на потребителите в Европейския съюз, предоставяйки им допълнителна защита при правни спорове с туроператори. Потребителите могат да предявят искове в съда по своето местоживеене, дори когато пътуването е организирано от туроператор със същото местоживеене, стига крайната дестинация да е в чужбина. Решението е от голямо значение за гарантиране на правата на потребителите и улесняване на достъпа им до правосъдие.

Имате още въпроси?

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна! Ако имате допълнителни въпроси, оставаме на разположение и ще се радваме да ги обсъдим!