Оспорване на истинността на документ

Оспорване на истинността на документ

2024-04-15

Оспорването на истинността на документ в граждански процес, основан на Гражданския процесуален кодекс (ГПК)

Оспорването на истинността на документ в граждански процес, основан на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), обикновено включва следните стъпки:

  1. Изискване за представяне на документа: Страната, която твърди, че документът е неистински, може да поиска от другата страна да представи документа. Това трябва да стане с писмена молба до съда.
  2. Проверка на редовността на искането: Съдът проверява дали искането е редовно и дали представеният документ наистина е този, който се оспорва. Ако документът не бъде представен в определения срок, съдът може да постанови неговото отхвърляне.
  3. Назначаване на съдебно-графологична експертиза: Ако документът не бъде представен или ако страната, която го е представила, възрази срещу искането, съдът може да назначи съдебно-графологична експертиза.

Въз основа на доказателствата и доводите, представени от страните, съдът ще вземе окончателно решение относно истинността на документа. Решението може да приеме или отхвърли твърдението за неистинност и, ако е необходимо, да обяви документа за недействителен.

За да прецени, дали да открие производство по чл.193 и сл. ГПК, съдът следва да съобрази доказателствената сила на оспорените документи. Документите могат да бъдат истински или неистински: с оглед истинността на съдържанието им те са верни или неверни, а с оглед истинността на автора - автентични или неавтентични.

Всеки автентичен подписан документ има формална доказателствена сила - установява, че материализираното в документа волеизявление е направено от лицето, подписало документа. Материална доказателствена сила имат само официалните свидетелстващи документи - обвързват съда да приема, че фактите са се осъществили така, както удостоверява документа. Частният свидетелстващ документ има материална доказателствена сила, но тя не е обвързваща съда.

Производство по оспорване по реда на чл.193 и сл. ГПК се открива в засимост от обвързващата съда доказателствена сила на документа. Смисълът на производството по чл. 193-194 ГПК е една от страните да се противопостави на доказателствената сила на документ, който ползва другата страна. Предмет на производството е именно доказателствената сила на документа, която оспорващият се домогва да преодолее.

Затова производство се открива по отношение на автентичността на частни и официални документи - те имат формална доказателствена сила и по отношение на съдържанието (вярност с действителните факти) на официалните свидетелстващи документи - те имат обвързваща съда материална доказателствена сила. При оспорване съдържанието на частни документи производство не се открива, тъй като няма обвързваща доказателствена сила, която да бъде оборена в това производство. Съдът ги преценява по вътрешно убеждение, съобразно всички останали данни по делото, като не е обвързан от тяхната материална доказателствена сила.

Част от съдържанието на документа е и неговата дата на съставяне, поради което за установяване на достоверността й също не се открива производство по оспорване, още повече, че достоверността на датата на документа се преценява съобразно законовата разпоредба на чл.181 ГПК.

Тежестта за доказване неистинността на документа пада върху страната, която го оспорва. Когато се оспорва истинността на частен документ, който не носи подписа на страната, която го оспорва, тежестта за доказване истинността пада върху страната, която го е представила.

Разпределението на доказателствената тежест се основава на презумпцията за истинност на подписания документ. Въз основа на проверката, съдът или отхвърля оспорването, или го уважава. Уважи ли го, той изключва неистинския документ от доказателствата и ако има данни за подправка, го изпраща на прокурора, за да образува срещу виновното лице наказателно преследване. Становището си по истинността на документа, съдът изразява или с нарочно определение, или с решението по делото. (Решение № 2100 от 13.02.2019 г. по адм. д. № 1881 / 2018 на Върховния административен съд)

Имате още въпроси?

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна! Ако имате допълнителни въпроси, оставаме на разположение и ще се радваме да ги обсъдим!